Palasia Leipyölin historiasta

Leipyöli Kruununtilana

Varhaisempia mainintoja Leipyölin omistajista on vuodelta 1426, jolloin Nils Person ja tämän äiti Margit ostivat Leipyölin tilan. Myyjänä oli ”Nils Karvalan” puoliso, joka pidätti itselleen kaupassa eläkkeen. On todennäköistä, että kysymyksessä olivat aatelissuvut, koska sittemmin aateliset luopuivat Leipyölistä.

Noin 130 vuotta myöhemmin Juhana Herttua vaihtoi Huhdin ja Lemun tilat vuonna 1559 tehdyllä sopimuksella Pyhäjoen ja Leipyölin tiloja vastaan Olof Jöransson Svärdin lesken, Märta Gregersdotterin kanssa. Hän oli aatelista Horn af Kankas-sukua. Tämän vaihtokaupan ansiosta Leipyölistä tuli kruununtila.

Tilaa viljelivät lampuodit eli vuokralaiset. Suomen ”vanha ykköstie” eli kuninkaan tie kulki tilan maa-alueiden kautta, jatkuen edelleen yli joen Näsen Muntolanniemen markkinapaikalle, johon 1500-luvun lopulla rakennettiin kuninkaankartano. Leipyölin tila oli myös vähän aikaan kuninkaankartanon voudin asuinpaikkana.

Leipyöli oli vuoteen 1741 asti kruununtilana, kunnes I. Ulner osti Löfbölen augmenttitilan perinnöksi. Ulnerit olivat varakas valtiomies- ja pappissuku. Vuosisadan loppupuolella tilaa isännöi Jakob Hjort. Hänet mainitaan rustitilallisena mm. kirkon hoitoon liittyvien asioiden yhteydessä. Vielä 1850-luvulla Hjort-suku vaikutti voimakkaasti Perniössä, mm. Kirkkoherra K.A. Hjort. 1800-luvun alussa tilaa viljeli lampuoti Juho, jolloin verokirjoissa on tilan verotetuksi omaisuudeksi mainittu 666 riksiä.

Kesäisin juhlittiin

Vallesmanni Moberg järjesti puutarhassa aina kesäisin hienoja kesäkalaaseja eli kesäjuhlia, joihin oli kutsuttu aina arvovaltaista väkeä aina Turkua ja Helsinkiä myöten. Juna-asemalla oli vieraita vastassa hevossaattue, jolla vieraat kuljetettiin Leipyöliin.

1800-luku

1800-luvulla tilaa isännöi Martin-suku ja avioliiton kautta tila siirtyi Perniön Koskelta kotoisin olevalle Johan Boströmille vuosisadan puolivälissä ja edelleen naimakauppojen myötä Lagerström-suvulle. Tämän jälkeen tila oli hetken kauppatilana, kunnes vallesmanni Joel Moberg asutti tilaa viime vuosisadan molemmin puolin. Moberg rakennutti päärakennukseen uuden siiven, jossa sijaitsi mm. nimismiehen kanslia.

1900-luvulta nykyhetkeen

Mobergin jälkeen Flemming-suku hallitsi tilaa, kunnes omistajiksi tulivat vuonna 1922 Lauri ja Elvi Pelttari. Kymmenen vuotta myöhemmin Kaarlo ja Maire Sarin ostivat tilan. Mairen kautta tila palasi takaisin Boström-Lagerström suvulle. Kaarlo Sarin kuoli 1962, jonka jälkeen Kaarlon veli Oiva viljeli tilaa. Maire Sarinin veljentytär Leila, ja Teuvo Räsänen ostivat tilan 1989. 2017 tehtiin sukupolven vaihdos ja tilanpitoa jatkaa Leilan ja Teuvon vanhin poika Antti-Jussi Räsänen ja hänen vaimonsa Jenni Räsänen.